Ta babka to prawdziwa gratka dla miłośników krówek;) Ich
cząstki są rozpuszczone w cieście oraz w polewie. Po prostu krówkowa pychota! Wyczuwalny
jest również ajerkoniak, dzięki któremu babka jest lekko wilgotna. Bardzo nam
zasmakowała! Przepis wypatrzyłam w gazetce Biedronki – „Moje smaki życia”.
Gorąco polecam na Wielkanoc i nie tylko!
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 260 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kruchych krówek (dałam 6 sztuk)
- 100 ml ajerkoniaku (lub likieru czekoladowego)
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- 70 g brązowego cukru
- 50 g kruchych krówek (dałam 3 sztuki)
Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch.
Wciąż ucierając stopniowo dodajemy po jednym jajku, części mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia i łyżce ajerkoniaku. Kiedy wszystkie składniki dobrze
się połączą wsypujemy drobno pokrojone i wymieszane z łyżką mąki krówki.
Mieszamy i wylewamy ciasto do natłuszczonej i sowicie oprószonej mąką formy na
babkę o pojemności 1 – 1,5 litra. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do
1800C.
Babkę studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy
(roztopione cząstki krówek mogą się poprzyklejać do formy, dlatego należy ją
wcześniej dobrze wysypać mąką).
Polewa: Śmietankę, masło, cukier i krówki wkładamy do
garnka i zagotowujemy. Często mieszając podgrzewamy masę na małym ogniu przez
około 10 minut, aż zgęstnieje i ściemnieje. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Wierzch
możemy dodatkowo posypać pokruszonymi krówkami.
Świetna :) U mnie dziś też babka z karmelowym posmakiem, ale z innego przepisu :)
OdpowiedzUsuńAjerkoniak i krówki...? Koniecznie muszę taką upiec :)
OdpowiedzUsuńMmmm ..... POLECAM KONIECZNIE !!!!!!!! wyśmienita ... :)
OdpowiedzUsuńBabka PALCE LIZAĆ !!!!!!!!! Polecam :)
OdpowiedzUsuńPyszna wychodzi. Piekę ją od 3 lat na każde Święta Wielkanocne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń