piątek, 28 grudnia 2018

MINI WRAPY Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM




Lubię przekąski, które można wykonać dosłownie w 5 minut. Są niezastąpione w przypadku niezapowiedzianych gości i na dużych imprezach. Aby wykonać mini wrapy z łososiem wystarczą tylko 3 składnik. Takie małe roladki apetycznie wyglądają i przyciągają wzrok wśród innych przekąsek.

  • 3 szpinakowe tortille
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 300 g naturalnego serka kanapkowego

Tortille smarujemy cienką warstwą serka, a na nim układamy plastry łososia. Tak przygotowane tortille dość ściśle zwijamy w roladki i ostrym nożem kroimy w 1 – 2 centymetrowe krążki. 

piątek, 21 grudnia 2018

BARSZCZ Z USZKAMI




Postny, czerwony barszcz z uszkami to tradycyjna zupa wigilijna, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt. U nas też jest zwykle pierwszym, naturalnym wyborem, choć raz na jakiś czas daję szansę zupie grzybowej. Jednak nawet wtedy podaję barszcz bez uszek, w kubeczku. Jego aromat i lekko słodkawy smak idealnie współgrają z pozostałymi daniami na wigilijnym stole.   

Barszcz:
  • 1,5 kg buraków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sok z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku
Farsz do uszek:
  • grzyby z wywaru na barszcz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
Ciasto na uszka:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • ok. ½ szklanki wrzątku +/- ¼ szklanki zimnej wody

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, ok. 30 minut, na małym ogniu. Odcedzamy. Wywar zachowujemy do barszczu, a ugotowane grzyby do farszu.

Barszcz: Warzywa obieramy, kroimy w dużą kostkę i zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy 50 minut, do miękkości buraków i uzyskania wywaru o intensywnym kolorze. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawiamy do przestudzenia. Zimny wywar z warzyw odcedzamy, dodajemy wywar z grzybów oraz majeranek i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Farsz do uszek: Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby z wywaru bardzo drobno posiekane lub zmielone w maszynce do mięsa. Wsypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. 

Uszka: Z mąki, oleju, soli i wody zagniatamy ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 15 minut, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na każdy nakładamy farsz, sklejamy po przekątnej, a następnie łączymy dwa końce, tworząc pierścień dookoła palca. Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z barszczem.  

środa, 19 grudnia 2018

WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU




Kompot z suszonych owoców, podawany zgodnie z tradycją podczas kolacji wigilijnej, świetnie gasi pragnienie, a jednocześnie ułatwia trawienie po skosztowaniu licznych, świątecznych dań. Lubię go popijać przez wszystkie świąteczne dni, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 2 garści suszonych jabłek
  • 2 garści suszonych gruszek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych daktyli
  • łyżka kandyzowanego imbiru
  • skórka z ½ pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 goździków
  • 2 – 3 łyżki miodu

Suszone owoce zalewamy zimną wodą, tak aby wszystkie były w niej zanurzone i odstawiamy na 2 – 3 godziny.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy namoczony susz, skórkę z pomarańczy, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, goździki i miód. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Podajemy na ciepło lub zimno.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

SZYBKIE PIERNICZKI




Pierniczki jak co roku przyciągają do kuchni wszystkie zwinne paluszki… najpierw do wycinania i dekorowania, a potem podjadania. Pierniczki z tego przepisu, o ile zapewnimy im dużo wilgoci w powietrzu, miękną już na drugi dzień, więc można je robić bez obaw tuż przed Świętami. 

Składniki na ok. 60 sztuk:
  • 100 g masła
  • 100 g płynnego miodu
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Masło z miodem przekładamy do rondelka. Topimy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę pszenną z cukrem pudrem, kakao i sodą oczyszczoną przesiewamy do miski. Dodajemy mąkę żytnią, przyprawę do pierników, jajko, żółtka i masło z miodem. Energicznie zagniatamy zwarte i sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i przez ok. 1 godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3 – 5 mm. Foremkami wycinamy świąteczne kształty i układamy je na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy po 9 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

Lukier: Cukier puder rozcieramy do gładkości z 2 – 3 łyżkami gorącej wody. Przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką do pisania i dekorujemy pierniczki wg własnej fantazji. 

Inspiracja: Szybkie pierniczki

piątek, 14 grudnia 2018

PIECZONE PIEROGI - CHOINKI DO BARSZCZU




Do czystego, wigilijnego barszczu polecam pieczone pierogi w kształcie choinek. W zmienionej, ciekawej formie, ale z tradycyjnym farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 listek laurowy
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • kminek do posypania

Farsz: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc, aby zmiękły. Następnego dnia odsączamy je i bardzo drobno kroimy. Wodę z moczenia zachowujemy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Kiszoną kapustę drobno siekamy, dodajemy liść laurowy, podsmażoną cebulkę, posiekane grzyby i pół szklanki wody, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 30 minut. Studzimy i ewentualnie odsączamy nadmiar płynu. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku majerankiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. 

Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Wlewamy wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy szczyptę soli i jajko. Zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i foremką do ciastek wycinamy choinki. Na połowie wyciętych choinek wykładamy porcję farszu. Od góry układamy pozostałe choinki, dociskamy i dobrze sklejamy boki, dociskając je widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno.