niedziela, 9 sierpnia 2020

SERNIK STRACCIATELLA Z BRZOSKWINIAMI

Orzeźwiający i niezwykle pyszny serniczek na zimno z brzoskwiniami i czekoladą, który każdemu posmakuje. Zrobiłam go na bazie serka waniliowego z wiaderka, ale można też użyć serków homogenizowanych. Polecam!

Spód:

  • 120 g maślanych herbatników
  • 120 g płatków kukurydzianych z miodem
  • 1 łyżeczka kakao
  • 60 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg serka waniliowego z wiaderka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Spód: W malakserze rozdrabniamy herbatnik i płatki kukurydziane. Dodajemy kakao i roztopione masło. Miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przesypujemy do tortownicy o średnicy 24 – 26  cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwą po całym dnie i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody i studzimy do temperatury pokojowej. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki. Serek waniliowy przekładamy do miski i miksujemy wlewając stopniowo wciąż lekko ciepłą żelatynę. Na koniec wsypujemy czekoladę, krótko miksujemy i przekładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy serowej.

Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w plasterki i układamy na masie serowej. Polewamy zaczynającą tężeć galaretką. Ponownie chłodzimy do całkowitego stężenia galaretki.