Orzeźwiający i niezwykle pyszny serniczek na zimno z brzoskwiniami i czekoladą, który każdemu posmakuje. Zrobiłam go na bazie serka waniliowego z wiaderka, ale można też użyć serków homogenizowanych. Polecam!
Spód:- 120 g maślanych herbatników
- 120 g płatków kukurydzianych z miodem
- 1 łyżeczka kakao
- 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg serka waniliowego z wiaderka
- 3 łyżki żelatyny
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Spód: W malakserze rozdrabniamy herbatnik i płatki kukurydziane. Dodajemy kakao i roztopione masło. Miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przesypujemy do tortownicy o średnicy 24 – 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwą po całym dnie i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody i studzimy do temperatury pokojowej. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki. Serek waniliowy przekładamy do miski i miksujemy wlewając stopniowo wciąż lekko ciepłą żelatynę. Na koniec wsypujemy czekoladę, krótko miksujemy i przekładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy serowej.
Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w plasterki i układamy na masie serowej. Polewamy zaczynającą tężeć galaretką. Ponownie chłodzimy do całkowitego stężenia galaretki.