Tarta pyszna i lekka jak chmurka, z cynamonową masą jabłkową. Gorąco polecam!
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 150 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 3 białka
- 1/3 szkl. cukru pudru
Kruche ciasto: Do przesianej mąki dodajemy cukier
puder, proszek do pieczenia, żółtka i zimne masło. Całość siekamy przez chwilę
nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i odstawiamy do
lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek
i wykładamy nim natłuszczoną blachę do tarty. Dociskamy, dno gęsto nakłuwamy
widelcem i wstawiamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 1800C.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda
nasienne i drobno kroimy. Wkładamy do garnka z grubym dnem i częściowi
rozgotowujemy. Wsypujemy galaretkę i cynamon. Mieszamy.
Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier
puder.
Wykonanie: Ciepłe jabłka wykładamy na podpieczone
ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek. Możemy ją wygładzić
specjalną ząbkowaną łopatką, tworząc dekoracyjny wzorek. Całość ponownie
wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min., do czasu aż beza ładnie się zarumieni.