piątek, 11 października 2013

MARCHEWKA NA GĘSTO




Marchewkę na gęsto przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dzieciństwa - koniecznie z dużą ilością natki pietruszki, w aksamitnym śmietanowym sosie. Podaję ją jako ciepły dodatek do drugiego dania lub zjadam w dużych ilościach jako danie samodzielne;)  
 
  • 500 g marchwi
  • 1 szkl. lekkiego rosołu (lub 1 szkl. wody + 1 łyżka masła)
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Marchew obieramy i kroimy w średnią kostkę. Zalewamy rosołem lub wodą z masłem, dodajemy cukier i odrobinę soli. Dusimy do miękkości.
Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietanką, dodajemy do marchewki. Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

2 komentarze: