Marchewkę na gęsto przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dzieciństwa - koniecznie z dużą ilością natki pietruszki, w aksamitnym śmietanowym sosie. Podaję ją jako ciepły dodatek do drugiego dania lub zjadam w dużych ilościach jako danie samodzielne;)
- 500 g marchwi
- 1 szkl. lekkiego rosołu (lub 1 szkl. wody + 1 łyżka masła)
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżka mąki
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Marchew obieramy i kroimy w średnią kostkę. Zalewamy rosołem
lub wodą z masłem, dodajemy cukier i odrobinę soli. Dusimy do miękkości.
Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietanką, dodajemy do marchewki.
Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy
posiekaną natkę pietruszki.
Uwieeelbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPychotka:)polecam
OdpowiedzUsuń