Wyborne, rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni.
Karkówka zapiekana na kapuście kiszonej pod kołderką z jabłek, których słodycz
świetnie komponuje się z kwaśną kapustą, nadając mięsu ciekawego i oryginalnego
smaku. Bardzo lubimy to danie! Sprawia wrażenie bardzo wykwintnego i
pracochłonnego, a w rzeczywistości jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min,
a reszta to już tylko oczekiwanie, kiedy całość piecze się w piekarniku. Świetnie
pasuje do ziemniaków, ale jeśli coś zostanie, resztę można podać na kolację.
Polecam!
- 80 dag karkówki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 20 dag surowego boczku
- 3 cebule
- 3 jabłka
- 2 łyżki masła
- słodka mielona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
Boczek kroimy w cienkie plastry i z obu stron podsmażamy na gorącej
patelni. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym ze
smażenia boczku obsmażamy karkówkę pokrojoną w 1-cm plastry. Odkładamy i
przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
W dalszym ciągu na tej samej patelni szklimy cebule
pokrojone w drobną kostkę.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i drobno kroimy. Wykładamy
równą warstwą na boczku. Na kapustę wykładamy cebulę, a następnie plastry
karkówki.
Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy
w szerokie plastry. Na patelni po smażeniu cebuli roztapiamy 2 łyżki masła,
wrzucamy jabłka i lekko podsmażamy z każdej strony. Wykładamy na mięso. Całość
przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez 1,5
godziny.
Przepis pochodzi z gazety „Przyślij przepis”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz