Mój jesienny ogród chętnie dzieli się swoimi skarbami. Do tego pysznego ciasta użyłam więc soczystych gruszek i orzechów laskowych. Wyszło pysznie i aromatycznie. Polecam!
Kruche ciasto:- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g mielonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 2 kg gruszek
- 1 łyżka kaszy manny
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy. Ćwierć porcji ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 22 x 26 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a na koniec mielone orzechy wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy.
Wykonanie: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Podpieczony spód ciasta posypujemy kaszą manną, wykładamy kruszki, a na koniec orzechową bezę. Wierzch wyrównujemy i posypujemy schłodzoną porcją ciasta startego na dużych oczkach tarki. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.