sobota, 24 października 2020

CIASTO Z GRUSZKĄ I ORZECHOWĄ BEZĄ

 

 

Mój jesienny ogród chętnie dzieli się swoimi skarbami. Do tego pysznego ciasta użyłam więc soczystych gruszek i orzechów laskowych. Wyszło pysznie i aromatycznie. Polecam!

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 2 kg gruszek
  • 1 łyżka kaszy manny

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i cukier waniliowy oraz żółtka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy. Ćwierć porcji ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 22 x 26 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a na koniec mielone orzechy wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy.

Wykonanie: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Podpieczony spód ciasta posypujemy kaszą manną, wykładamy kruszki, a na koniec orzechową bezę. Wierzch wyrównujemy i posypujemy schłodzoną porcją ciasta startego na dużych oczkach tarki. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

niedziela, 4 października 2020

CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

 

Do październikowej kawki polecam szybkie ciasto w jesiennym klimacie. Z czekoladą, jabłkami i bakaliami jest niezwykle bogate w smaku, pulchne, a jednocześnie delikatnie wilgotne i chrupiące. Wszystkim nam bardzo smakowało i ledwo wystarczyło na dwa leniwe, weekendowe dni.

Składniki na formę 24x24 cm:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 średnie jabłka
  • 200 g mieszanki bakaliowej studenckiej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Szklankę mieszanki bakaliowej (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, itp.) siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy jogurt, a następnie olej. W dwóch porcjach wsypujemy suche, przesiane składniki miksując na najniższych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Wsypujemy bakalie i jabłka. Mieszamy przy pomocy łyżki i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy.

Czekoladę drobno kroimy i zalewamy mocno podgrzaną śmietanką. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Wylewamy na ciasto i posypujemy resztą mieszanki bakaliowej.