Już dawno nie jedliśmy tak smacznych kotletów schabowych.
Dzięki oryginalnej marynacie mięso jest niezwykle soczyste, delikatne i aromatyczne. Z
pewnością będę częściej korzystała z tego przepisu. Gorąco polecam!
- 6 plastrów schabu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kotlety lekko rozbijamy, a następnie z obu stron oprószamy
solą i pieprzem.
Jajka roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną, majerankiem,
rozgniecionym czosnkiem, keczupem, musztardą oraz olejem. Marynatą zalewamy
mięso, zwracając uwagę, aby każdy kawałek był nią dobrze pokryty. Tak
przygotowane mięso możemy przechowywać w lodówce przez 2 do 5 dni, od czasu do
czasu potrząsając pojemnikiem (lub mieszając) aby marynata dobrze się rozłożyła.
Najwcześniej po dwóch dniach schab lekko odsączamy z
marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z
ziemniakami i surówką.
Inspiracja: gazetka „Przepisy czytelników”.
pychotka !
OdpowiedzUsuńPotwierdzam...pycha..ja robie dość często..
OdpowiedzUsuńświetne ! szukałam właśnie przepisu na takie aromatyczne , nie suche mięsko schabowe, i tutaj znalazłam. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie ,czy można schab zastąpić karkówką??
OdpowiedzUsuńW tej marynacie przygotowuję zawsze tylko schab, ale myślę że karkówka też będzie dobra. Polecam również kartkówke marynowana w mleku i smażona w panierce. Przepis znajduje się na blogu
UsuńDziękuje za odpowiedz,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKarkówka też wyszła pychotka:) Po 4 dniach w marynacie:)
OdpowiedzUsuńA jakiej musztardy użyć?
OdpowiedzUsuńZwykle używam takiej, którą akurat mam w lodówce. Najczęściej jest to sarepska.
UsuńA czy można to np. przygotować wcześniej, a przed podaniem gościom podprażyć w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMożna!
UsuńCzy ktos robił surówkę z buraka i kiszonej kapusty ? Ostatnio widzialem w programie Kuchenne rewolucje
OdpowiedzUsuńPychota mój syn zajada z wielkim apetytem :)
OdpowiedzUsuń