czwartek, 16 stycznia 2014

SOCZYSTY SCHAB W MARYNACIE NA DZIKO




Już dawno nie jedliśmy tak smacznych kotletów schabowych. Dzięki oryginalnej marynacie mięso jest niezwykle soczyste, delikatne i aromatyczne. Z pewnością będę częściej korzystała z tego przepisu. Gorąco polecam!

  • 6 plastrów schabu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kotlety lekko rozbijamy, a następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem.
Jajka roztrzepujemy z mąką ziemniaczaną, majerankiem, rozgniecionym czosnkiem, keczupem, musztardą oraz olejem. Marynatą zalewamy mięso, zwracając uwagę, aby każdy kawałek był nią dobrze pokryty. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać w lodówce przez 2 do 5 dni, od czasu do czasu potrząsając pojemnikiem (lub mieszając) aby marynata dobrze się rozłożyła.
Najwcześniej po dwóch dniach schab lekko odsączamy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Inspiracja: gazetka „Przepisy czytelników”.

13 komentarzy:

  1. Potwierdzam...pycha..ja robie dość często..

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ! szukałam właśnie przepisu na takie aromatyczne , nie suche mięsko schabowe, i tutaj znalazłam. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam mam pytanie ,czy można schab zastąpić karkówką??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej marynacie przygotowuję zawsze tylko schab, ale myślę że karkówka też będzie dobra. Polecam również kartkówke marynowana w mleku i smażona w panierce. Przepis znajduje się na blogu

      Usuń
  4. Dziękuje za odpowiedz,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karkówka też wyszła pychotka:) Po 4 dniach w marynacie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Zwykle używam takiej, którą akurat mam w lodówce. Najczęściej jest to sarepska.

      Usuń
  7. A czy można to np. przygotować wcześniej, a przed podaniem gościom podprażyć w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ktos robił surówkę z buraka i kiszonej kapusty ? Ostatnio widzialem w programie Kuchenne rewolucje

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota mój syn zajada z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń