piątek, 17 stycznia 2014

ANGIELSKI CHLEB RAZOWY - GRANARY COB




Ciemny, razowy chleb. Najprostszy. Dość ciężki i zwarty, a w smaku przyjemnie pszeniczny. Bardzo nam smakował!

  • 450 g mąki razowej pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • Do posmarowania:
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • płatki lub otręby pszenne

Drożdże rozcieramy z odrobiną wody, dodajemy resztę wody i mieszamy. Wlewamy do zagłębienia utworzonego w kopcu przesianej mąki z solą. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kule, przykrywamy i odstawiamy na około 1 ¼ godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnice oprószoną mąką i zagniatamy przez 2 – 3 minuty. Następnie formujemy je w kulę, przypominającą kształtem puszystą, okrągłą poduszkę. Układamy ciasto na środku przygotowanej blachy, przykrywamy miską i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut.
Sól rozpuszczamy w wodzie i smarujemy nią wyrośnięty chleb. Wierzch posypujemy płatkami lub otrębami pszennymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 2300C i pieczemy w nim chleb przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 2000C i pieczemy kolejne 20 minut, do momentu kiedy wierzch chleba stwardniej, a popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na metalowej kratce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne (ilość płynów możemy zwiększyć o ok. 50 ml wody lub mleka), potem sypkie, a na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.

Źródło: książka „Chleb – wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz