Ciemny, razowy chleb. Najprostszy. Dość ciężki i zwarty, a w
smaku przyjemnie pszeniczny. Bardzo nam smakował!
- 450 g mąki razowej pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- Do posmarowania:
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki soli
- płatki lub otręby pszenne
Drożdże rozcieramy z odrobiną wody, dodajemy resztę wody i
mieszamy. Wlewamy do zagłębienia utworzonego w kopcu przesianej mąki z solą.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Formujemy z
niego kule, przykrywamy i odstawiamy na około 1 ¼ godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnice oprószoną
mąką i zagniatamy przez 2 – 3 minuty. Następnie formujemy je w kulę,
przypominającą kształtem puszystą, okrągłą poduszkę. Układamy ciasto na środku
przygotowanej blachy, przykrywamy miską i odstawiamy do ponownego wyrastania na
40 minut.
Sól rozpuszczamy w wodzie i smarujemy nią wyrośnięty chleb.
Wierzch posypujemy płatkami lub otrębami pszennymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 2300C i pieczemy w nim
chleb przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 2000C
i pieczemy kolejne 20 minut, do momentu kiedy wierzch chleba stwardniej, a
popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na metalowej kratce.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne (ilość płynów możemy zwiększyć o ok. 50 ml wody lub mleka), potem
sypkie, a na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i
pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak w
przepisie powyżej.
Źródło: książka „Chleb – wielka ilustrowana encyklopedia
domowych wypieków”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz