Przepyszna tarta! Kruche, piernikowe ciasto i lekko ciągnąca się masa – smakuje jak
najlepszy bakaliowy batonik. Skład i ilość bakalii możemy regulować według
własnych upodobań. Gorąco polecam!
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka w proszku
- 4 łyżki wody
- ¼ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki mielonych lub drobno siekanych orzechów laskowych
- ¼ szklanki płatków migdałowych
Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, siekamy
nożem, a następnie szybko i energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli będzie
zbyt suche można dodać dodatkową łyżkę śmietany. Ciastem wylepiamy dno i boki
natłuszczonej blaszki do tarty lub tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm. Pieczemy
przez 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Studzimy
w blaszce.
Masa bakaliowa: Masło roztapiamy w garnku z grubym
dnem. Cały czas podgrzewając dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy aż cukier
się rozpuści. Na koniec stopniowo wsypujemy mleko w proszku, mieszamy do
uzyskania gładkiej masy. Garnek zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącej masy
dodajemy rodzynki, żurawinę, wiórki kokosowe i orzechy. Mieszamy i wykładamy na
upieczony spód ciasta. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy na 1
godzinę do lodówki, aby krem stężał. Potem jednak trzymamy tartę w temperaturze pokojowej, aby ciasto skruszało, a masa bakaliowa nie była zbyt twarda.
Źródło: Gazetka „Najlepsze ciasta” nr 10(5)/2013 z moimi
małymi zmianami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz