Na Dzień Babci i Dziadka upiekłyśmy z córką kruche,
cynamonowe ciasteczka w kształcie serduszek z czerwonym lukrem. Są prześliczne i
bardzo smaczne. Córka wybrała je ze swojej własnej książki kucharskiej „Cecylka
Knedelek”, choć jak zwykle przepis nieco zmodyfikowałam. Kto nie zdąży upiec na
Dzień Babci i Dziadka może skorzystać z tego pomysłu na Walentynki;) Gorąco
polecam!
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 120 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3 łyżek soku z malin lub aronii
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło pokrojone
w kostkę, cukier puder, żółtka, cynamon i proszek do pieczenia. Ciasto
energicznie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, aby wszystkie
składniki dobrze się połączyły. Formujemy kule, owijamy ją folią spożywczą i
wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na
stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy serduszka i układamy je
na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C. Studzimy.
Lukier: Sok z malin lub aronii (może być też kilka
kropel soku z buraków wymieszanych z wodą lub ewent. czerwony barwnik
spożywczy) podgrzewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Smarujemy przestudzone
serduszka i odstawiamy aby lukier zastygł.
piękne! cudny kolor lukieru! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne i wzruszające, buziaki:)
OdpowiedzUsuń