Dzisiaj zapraszam na zimowe ciasto z agrestem. Zimowe, bo z
agrestem z kompotu, który stał i nudził się na regale z przetworami, czekając
aż wymyślę dla niego inne zastosowanie, niż w lubianym przez nas skądinąd
pleśniaku. Ciasto jest kruche, delikatne i rozpływające się w ustach, o
rewelacyjnym słodko-kwaśnym smaku. Chciałabym aby wszystkie moje eksperymenty
były tak udane;) Gorąco polecam!
- 3 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-litrowy słoik kompotu agrestowego
- 2 budynie waniliowe
- 2-4 łyżki cukru
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy
pozostałe składniki, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu
aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3
część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do
zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o
wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 1800C.
Budyń agrestowy: Kompot agrestowy przelewamy przez
sito, zachowując zarówno sok, jak i owoce agrestu. Odmierzamy 3 szklanki soku,
uzupełniając brakującą cześć wodą. Dwie szklanki zagotowujemy, a trzecią
mieszamy z budyniami i 2-4 łyżkami cukru (ilość cukru uzależniamy od słodkości
kompotu). Budynie wlewamy do wrzącego soku i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy agrest z kompotu (około 1-2 szklanek, tyle ile
było w słoiku). Mieszamy. Gorący budyń z agrestem wykładamy na podpieczonym
cieście.
Pianka bezowa: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo
dosypując cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piankę delikatnie wykładamy na
gorący budyń.
Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy przez 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i
dekoracyjnie polewamy strużkami po wierzchy przestudzonego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz