Babeczki to uniwersalne łakocie. Piekę je na szybko kiedy w domu nie ma nic słodkiego do kawy, przed rodzinną wycieczką w plener lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdzają się także w przypadku niezapowiedzianych gości – wtedy pięknie je dekoruję i szybko stawiam na stół.
Składniki na 15 babeczek:- 60 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru (lub ¾ jeśli wolimy bardziej słodkie)
- ½ szklanki masła orzechowego (150g)
- 3 duże, mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść fistaszków
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy masło orzechowe i banany rozgniecione widelcem na mus. Miksujemy i dodajemy kolejno po 1 jajku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia się składników. Ciastem napełniamy papilotki do babeczek do ¾ ich wysokości. Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy i dekorujemy roztopioną czekolada i posiekanymi orzeszkami.