piątek, 18 września 2020

BABECZKI BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

 


 

Babeczki to uniwersalne łakocie. Piekę je na szybko kiedy w domu nie ma nic słodkiego do kawy, przed rodzinną wycieczką w plener lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdzają się także w przypadku niezapowiedzianych gości – wtedy pięknie je dekoruję i szybko stawiam na stół.

Składniki na 15 babeczek:

  • 60 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru (lub ¾ jeśli wolimy bardziej słodkie)
  • ½ szklanki masła orzechowego (150g)
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść fistaszków

Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy masło orzechowe i banany rozgniecione widelcem na mus. Miksujemy i dodajemy kolejno po 1 jajku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia się składników. Ciastem napełniamy papilotki do babeczek do ¾ ich wysokości. Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy i dekorujemy roztopioną czekolada i posiekanymi orzeszkami.

sobota, 5 września 2020

PLACKI ZIEMNIACZANE Z BATATEM

Na szybki, wczesno-jesienny obiad przygotowałam placki ziemniaczane z połączenia zwykłych ziemniaków z batatem. Mają ciekawy smak i fajny kolor. Polecam! 

  • 1 duży batat (ok. 400 g)
  • 3 – 4 ziemniaki (ok. 400 g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Batata, ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odciskamy  nadmiaru soków i dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.