Na szybki, wczesno-jesienny obiad przygotowałam placki ziemniaczane z połączenia zwykłych ziemniaków z batatem. Mają ciekawy smak i fajny kolor. Polecam!
- 1 duży batat (ok. 400 g)
- 3 – 4 ziemniaki (ok. 400 g)
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Batata, ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odciskamy nadmiaru soków i dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.
:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Myślałas o reklamie dla swojej strony? Myślę, że warto rozważyć marketing internetowy - http://kreacjasukcesu.pl Dzięki niemu dotrzesz do większego grona czytelników i rozwiniesz skrzydła!
OdpowiedzUsuńPlacki z prawdziwego zdarzenia
OdpowiedzUsuńŁadnie to wygląda.
OdpowiedzUsuń