Na prośbę córki powstały dziś u nas te słodko-paskudne babeczki
z pająkami - idealne na Halloween. Pod
tematycznymi ozdobami kryją się pyszne babeczki czekoladowo-dyniowe z delikatną
pianką o smaku Nutelli. Dzięki gotowym dekoracjom na patyczkach pracy z nimi
niewiele, a efekt odstraszający został osiągnięty.
- 1 duże jajko
- ½ szklanka cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki maślanki
- 50 ml oleju
- 1 czubata łyżka kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 50 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki musu z pieczonej dyni
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki kremu czekoladowego (Nutella)
Babeczki: Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajko
miksujemy z olejem i maślanką. Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do
pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy płynne składniki i mieszamy tylko
tyle, aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy posiekaną czekoladę i mus z
dyni. Mieszamy i przekładamy do papilotek na babeczki, napełniając je do ¾
wysokości. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Pianka: Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy krem czekoladowy i dobrze
miksujemy. Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
gwiazdy i wyciskamy na górę babeczek. Dekorujemy gotowymi ozdobami na Halloween,
np. pajączkami na patyczkach.