sobota, 8 maja 2021

MAKOWY CHAŁWOWIEC

 



Będąc  miłośniczką ciast z chałwą stworzyłam kolejną wersję pysznego ciasta imprezowego. Jest to duża porcja, która dobrze się kroi i pięknie prezentuje. Składniki są tanie i niewyszukane, a wykonanie niezbyt skomplikowane. Polecam na wszelkiego typu uroczystości! 

Biszkopt na blachę 24x36 cm:

  • 7 białek
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki suchego maku
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g chałwy waniliowej lub kakaowej
  • 150 g masła

Polewa:

  • 100 g chałwy waniliowej lub kakaowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 250 ml kwaskowatego dżemu (np. z czerwonej porzeczki)
  • 150 g maślanych herbatników

Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dosypujemy cukier, a następnie dodajemy żółtka i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mak oraz przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z masą na najmniejszych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki się połączyły i nie utraciły puszystości. Ciasto przelewamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 – 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy i smarujemy cienką warstwą dżemu.

Krem: Szklankę mleka miksujemy z żółtkami, cukrem i obiema mąkami, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy pokruszoną chałwę, a kiedy się rozpuści wlewamy masę żółtkową cały czas energicznie mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany budyń zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącego dodajemy pokrojone masło. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z budyniem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wciąż lekko ciepły krem wykładamy na biszkopt z dżemem. Powierzchnię wyrównujemy i układamy herbatniki, jeden obok drugiego.  

Polewa: Nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy szklaną lub metalową miskę i wlewamy do niej śmietankę oraz dodajemy pokruszoną chałwę i czekoladę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Wciąż ciepłą polewą polewamy herbatniki. Ciasto przechowujemy w lodówce.