Rozpływająca się w ustach pianka kawowa z masą toffi na
czekoladowym biszkopcie. Przepyszne! Przepis znalazłam w wydaniu specjalnym
gazetki „Przyślij przepis” – Ciasta i ciasteczka. Zmieniłam trochę proporcje
dostosowując je do odpowiadającej mi wielkości ciasta i zrezygnowałam z
biszkoptów zatapianych w masie toffi, bo wydawały mi się tutaj zupełnie zbędne.
Polecam!
Biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szkl. mąki
- ½ szkl. cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżki kakao
Masa toffi:
- 375 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 g czekoladowej masy krówkowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowa:
- 375 ml śmietany kremówki 36%
- ¾ łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 kostki czekolady
Do nasączania:
- ½ łyżki kawy rozpuszczalnej
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,
żółtka i na sam koniec delikatnie mieszamy z przesianą mąką z kakao i proszkiem
do pieczenia. Wylewamy na blaszkę o wym. 22 x 26 cm wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy ok. 15 min w temp. 1800C.
Ostudzony biszkopt nasączamy kawą rozpuszczoną w ½ szkl.
wody.
Masa toffi: Łyżkę kawy rozpuszczamy w ¼ szkl. gorącej
wody. Żelatynę również rozpuszczamy w ¼ szkl. gorącej wody. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Miksując na wolniejszych
obrotach dodajemy stopniowo masę krówkową, kawę i żelatynę. Masę wykładamy na
biszkopt i schładzamy w lodówce.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. gorącej wody, lekko studzimy i mieszamy
z ubitą śmietaną. Wykładamy na masę toffi i dekorujemy roztopioną czekoladą. Chłodzimy
w lodówce.