Moja świąteczna propozycja na szybkie i niezwykle kruche ciasteczka to makowe gwiazdki. Gotowy, mielony suchy mak w okresie przedświątecznym można bez problemu kupić w niemal każdym sklepie, więc lubię z niego korzystać. Upieczone gwiazdki udekorowałam roztopioną czekoladą, ale dobre są też oproszone cukrem pudrem, lub zupełnie bez niczego. Polecam!
Składniki na ok. 30 sztuk:- 1 ½ szklanki mąki
- 150 g masła
- 3 żółtka
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki suchego mielonego maku (ok. 50 g)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne posiekane masło, żółtka, mak, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy gładkie i zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2,5 – 3 mm. Foremką w kształcie gwiazdy wycinamy ciasteczka i delikatnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Studzimy i polewamy roztopioną czekoladą.