Kulebiak z ciasta francuskiego to szybka wersja tego pysznego dania na wigilijny stół. Jeśli przygotowujecie kapustę z grzybami do innych dań, to warto odłożyć część do tego kulebiaka. Pracy z nim niewiele, a efekt misternej plecionki z gwiazdkami robi wrażenie.
- 1 płat ciasta francuskiego
- 400 g kiszonej kapusty
- 20 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 100 g suszonych śliwek
- 2 szklanki wody
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- płaska łyżeczka cukru
- żółtko + łyżka mleka
- biały sezam do posypania
Suszone borowiki zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie odcedzamy, wodę z moczenia zachowujemy, a grzyby kroimy w cienkie paski. Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zezłocenia. Dodajemy kapustę, grzyby, posiekane śliwki, wodę z moczenia grzybów oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy szklankę wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 60 minut, do miękkości kapusty. W międzyczasie przyprawimy do smaku pieprzem i cukrem. Następnie studzimy i ewentualnie odsączamy nadmiar płynów, aby w czasie pieczenia nie wypływało z farszu zbyt dużo płynów.
Ciasto francuskie rozwijamy. Z krawędzi krótszego boku można wyciąć kilka gwiazdek do dekoracji. Na środku układamy farsz, formując podłużny pas. Boki ciasta nacinamy ukośnie w paski o szerokości ok. 2 cm i zakładamy je naprzemiennie nad farszem. Brzegi ciasta podwijamy pod spód. Całość smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, przyklejamy wycięte wcześniej gwiazdki i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz