Ryba po grecku to danie idealne na święta, a także inne rodzinne uroczystości. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Robię ją także w wersji obiadowej, pod warzywami, zapiekaną w piekarniku, ale wówczas bez koncentratu pomidorowego – dla odróżnienia od wersji świątecznej. To zdrowe i lekkie danie, które prawie każdy zna i lubi.
- 600 g filetów z białej ryby świeżej lub mrożonej
- 6 dużych marchewek
- 2 pietruszki
- ¼ średniego selera
- 1 duża cebula
- biała część pora
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w talarki. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pora oraz pozostałe warzywa. Smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy ok. 100 ml wody. Dusimy do miękkości warzyw, ok. 15 – 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Połowę warzyw wykładamy na dno naczynia, w którym podamy rybę. Na warzywach układamy kawałki podsmażonej ryby i przykrywamy pozostałymi warzywami. Podajemy na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz