Niezwykle lekki torcik jagodowy wykończony białym kremem
śmietankowym. Dekorując go w zależności
od okazji świetnie sprawdzi się w rozpoczynającym się właśnie okresie
komunijnym lub na bierzmowaniu. Jego wykonanie jest dość łatwe i niezbyt pracochłonne,
a smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Gorąco polecam!
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki wody
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywna, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i
ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła
puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 – 22 cm z dnem
wyłożonym papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 40 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Studzimy w formie.
Krem jagodowy: Jagody miksujemy na jednolity mus (jeśli
używamy mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić). Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i zmiksowane jagody, a na
koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną.
Miksujemy.
Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Miksujemy.
Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy
od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do
pieczenia i kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze,
nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku.
Smarujemy połową kremu jagodowego, układamy drugi blat biszkoptu nasączamy go i
smarujemy resztą kremu jagodowego. Całość równo dociskamy trzecim blatem
biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy
kremem śmietankowym. Dekorujemy wg uznania i okazji.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jagód można użyć dżem jagodowy?
OdpowiedzUsuńTak, powinno się udać z dżemem równie dobrze jak z samymi jagodami. Nie trzeba wówczas dodawać do kremu cukru pudru, bo dżem jest z pewnością słodzony.
UsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńJak zrobić masę z dżemem?
OdpowiedzUsuńTak samo jak wersję ze świeżymi jagodami. Zamiast szklanki jagód dodać ok 200 ml dżemu i nie dodawać już dodatkowo cukru, bo dżem z pewnością był słodzony.
UsuńSą do kupienia w sklepach jagody w puszcze (są w całości w syropie) zakładam że trzeba je odsączyć z syropu?
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam, ale wyobrażam sobie, że ten syrop jest pewnie gęsty i pełen smaku, więc chyba szkoda go odsączać. Zmiksowałabym jagody razem z syropem, a do kremu dla pewności dodałabym 1 lub 2 łyżeczki żelatyny więcej.
UsuńKrem wyszedł super, dodałam trochę więcej żelatyny i jest bardzo mocno jagodowy. Polecam jagody z puszki, również się nadają. Odsączyłam jedynie niewielką ilość syropu (o dziwo był bez dodatku cukru - sama jagoda) aby posłużył jako barwnik do innego kremu dekoracyjnego. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWyszedł rewelacyjny, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPo dodaniu żelatyny do kremu jagodowego trzeba go włożyć do lodówki na jakiś czas czy można odrazu nakładać?
OdpowiedzUsuńBlaty biszkoptu przekładałam kremem od razu po jego przygotowaniu, bo był wystarczająco stabilny. Gdyby wyszedł zbyt lejący (np. z powodu zbyt wodnistych jagód) można go oczywiście najpierw schłodzić.
UsuńWitam, czy dokładnie w tym samym przepisie mogę wykorzystać mrożone borówki amerykańskie? ��
OdpowiedzUsuńTak, mogą być każde owoce jagodowe. Z borówką amerykańską smak i kolor będzie pewnie trochę delikatniejszy.
UsuńW przepisie na krem śmietankowy jest 1 łyżeczka cukru na 250 ml kremówki i 250 g mascarpone - czy to nie za mało? Czy krem będzie wystarczająco słodki?
OdpowiedzUsuńPreferuję ciasta i kremy nie przesłodzone. Śmietanka jest słodka sama w sobie, więc moim zdaniem 1 łyżeczka wystarczy, ale oczywiście każdy może dosłodzić wg własnego gustu. Dodać łyżeczkę, skosztować i zdecydować czy dosłodzić bardziej. Można dodać nawet 2 lub 3 łyżeczki cukru pudru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie kremy.
Usuńczy po kremie śmietankowym do dekoracji można uzyc rozpuszczoną czekolade, czy ten krem moze wtedy popłynąć?
OdpowiedzUsuńJeśli polejemy krem ciepłą czekoladą śmietana z pewnością popłynie, ale jeśli rozpuszczoną czekoladę mocno schłodzimy to powinno się udać. Mimo wszystko jest to trochę ryzykowne, więc jeśli już musi być czekoladowa polewa to bezpieczniej byłoby zamienić krem śmietankowy na maślany lub budyniowy.
UsuńMi się to udało ale tort musi być wcześniej mocno schłodzony i zewnętrzna powłoka też. Trzeba bardzo powoli dać i lekko ochłodzić wcześniej czekoladę. Nie może być wrząca
UsuńPrzepis rewelacja 😍
OdpowiedzUsuńSuper przepis, pyszny tort! Wyjdzie w wersji z malinami?
OdpowiedzUsuńTak, z malinami też się uda. Ale trzeba zwiększyć ilość żelatyny o 1 łyżeczkę, bo maliny są dość wodniste.
UsuńZrobiłam biszkopt po swojemu ale użyłam Twojego kremu jagodowy go, po prostu bomba!! Wyszedł przepyszny, polecam wszystkim! Uwielbiam takie proste i dobre przepisy! Dziękuję za super przepis ��
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDo biszkopta nie dawać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńBiszkopty piekę bez proszku. Rosną dzięki dobrze ubitym białkom jaj.
UsuńA proszek do pieczenia? Ile bo tu nic nie pisze
OdpowiedzUsuńW komentarzu powyżej pisałam już, że nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptów. Rosną dzięki starannemu ubijaniu jaj. Robię tak od lat i zawsze są puszyste. Powodzenia przy pieczeniu!
UsuńPotwierdzam biszkopt udał się bez dodatku proszku do pieczenia �� Super przepis za który bardzo dziękuje ��
UsuńWitam, jak bym chciała przełożyć tort masa jagodowa a drugi blat masa śmietankowa i również masa śmietankowa go obłoży to jak powinnam zmień proporcje
OdpowiedzUsuńNajprościej zrobiłabym jeden krem z 500 ml śmietany kremówki, 500 ml mascarpone, 4 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w małej ilości wody. Krem podzieliłabym na 3 mniej więcej równe porcje, dodając do najmniejszej z nich pół szklanki zmiksowanych jagód i dodatkową łyżeczkę żelatyny dla utrwalenia. Powinno się udać! Pozdrawiam 😀
UsuńZamiast jagód chciałabym użyć malin, tylko nie wiem w jakiej ilości.
OdpowiedzUsuńWersję z jagodami już robiłam kilka razy. Świetny przepis.
Użyłabym ok 150-200 gram malin świeżych lub mrożonych. Po zmiksowaniu najlepiej przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Dodałabym też łyżeczkę lub dwie żelatyny więcej, bo mus z malin jest dość wodnisty. Pozdrawiam!
UsuńJakiej wielkości blachy Pani użyła?
OdpowiedzUsuńWymiary podaję w opisie wykonania biszkoptu. Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.
UsuńŚwietny tort, robiłam ostatnio i wyszedł pyszny🤩wiadomo ile ma kcal na 100g?🥰
OdpowiedzUsuńWitam, Czy tort mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem ? Przetrwa ? : )
OdpowiedzUsuńTak, przechowany w lodówce przetrwa bez problemu.
UsuńGorąco polecam ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńWitam czy jak do masy jagodowej dam 500ml śmietany to wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWyjdzie. Proszę tylko jednocześnie podwoić ilość żelatyny, żeby masa była stabilna.
UsuńWitam. Zamiast jagód chciałabym użyć innych owoców, np ananas lub brzoskwinia. A może mango.. mam Więc pytanie. Czy ananas/brzoskwinia z puszki się nada? Co z sokiem? Dodać?
OdpowiedzUsuńCzy mrożone mango będzie odpowiednie?
Robiąc torty o smaku ananasowym lub brzoskwiniowym dodaję zwykle owoce odsączone i pokrojone w drobną kostkę. Gdybym chciała je zmiksować jak jagody, to raczej bez syropu. Z mango nie robiłam, ale pewnie byłoby podobnie. Syrop z puszki można wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
UsuńWitam,czy mogę dac na 1 masę smietanowa albo borowkowa dodatkowo fruzeline borowkowa?I czy dalej masa będzie stabilna? Chce zrobić 3 masy,jedna borowkowa,jedna smietanowa A trzecia albo fruzelina i na to masa że śmietanka i mascarpone albo fruzelina i na to masa borowkowa. Krem z zewnątrz będzie pokryty masa jasna (masło plus mleko skondensowane)i boję się czy e masy będą stabilne żeby nie odsztalcily mi tortu i żeby nie wybil się kolor fioletowy przez jasny krem. Bardzo proszę o radę ��
OdpowiedzUsuńTrudno mi doradzić, jeśli sama czegoś nie wypróbowałam. Proszę się zdać na własną intuicję i doświadczenie. Jeśli frużelina jest gęsta i stabilna nie powinno być problemu. Pod krem w tortach daję zwykle gęsty dżem i jest ok, jak zachowa się ta frużelina nie jestem w stanie przewidzieć.
UsuńWitam czy można zamiast żelatyny dac galaretka? Jeśli tak to jak sucha czy rozpuścic i dolać?
OdpowiedzUsuńTak, można dodać galaretkę, np. jagodową lub z owoców leśnych. Przed dodaniem do kremu należy ją rozpuścić w ok. 100 ml wrzątku, a następnie przestudzić i dodać do kremu w momencie kiedy zacznie delikatnie żelować.
UsuńDzień dobry chciałam spytać czy z truskawkami też można zrobić taki krem? I jakie proporcje trzeba uzyc?
OdpowiedzUsuńOczywiście można taki krem zrobić również z truskawkami. Zamiast jagód proszę dodać szklankę zmiksowanych na mus truskawek. Pozostałe składniki bez zmian.
UsuńŚmietankę 36 można zastąpić 30?
OdpowiedzUsuńJeśli się dobrze ubija na sztywno to tak.
UsuńCzy mogę na torta położyć mase lukrowa?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o masę cukrową to oczywiście można jej użyć do dekoracji tortu. Nie należy jej jednak kłaść bezpośrednio na krem śmietankowy, które mógłby ją rozpuścić. Pod taką masę najlepiej położyć tradycyjny krem maślany. Przepis można znaleźć w internecie wpisując w wyszukiwarkę: krem maślany pod masę cukrową.
UsuńIle należy dać do masy truskawek? 250 gram? Więcej czy mniej?
OdpowiedzUsuńAby zachować proporcje, po zmiksowaniu powinna być mniej więcej szklanka musu truskawkowego, czyli ok. 250 ml. Nie wiem ile to będzie dokładnie w gramach. Szacuję że ok. 250-300 gram truskawek.
UsuńA czy śmietanka 30% nada się do kremu ? Czy musi być 36%????
OdpowiedzUsuńJeśli ubije się na sztywno to może być. Musi być wcześniej bardzo mocno schłodzona.
UsuńZawsze robię na śmietanie 30% i wychodzi. Odkąd trafiłam na ten przepis korzystam tylko z niego. Tort jest przepyszny. Łatwo można go zmodyfikować i np obłożyć lukrem.
OdpowiedzUsuńJaki ma stopien slodkosci ten krem jagodowy. Bede robila czekoladowy tort. Jeden krem bedxie mleczny, ale nie az tak bardxo slodki, alei tak chce przelamac to jakims owocowym kremem.
OdpowiedzUsuńKrem nie jest zbyt słodki. Stopień słodkości można jednak samemu regulować dodając cukru po trochu i kosztując do momentu osiągnięcia odpowiedniego poziomu.
UsuńBardzo dobre ciasto a krem wspaniały.Fajna focia!!!:)
OdpowiedzUsuńNiestety z kremu nic mi nie wyszlo. Nie wiem dlaczego. Juz od paru godzin jest w lodowce i dalej lejacy.nie wiem moze za krotko wszystko miksowalam.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że krem się nie udał. Ze składników z przepisu masa wychodzi zawsze bardzo gęsta i stabilna. Kremu nie trzeba długo miksować. Czy śmietanka ubiła się na sztywno?
UsuńCzy na krem śmietanowy mozna położyć opłatek dekoracyjny?
UsuńTak, można.
UsuńJeśli używamy jagód odmrozonych. Przed blebdowaniem wylewamy sok co puściły czy miksujemy wszystko i dodajemy do masy ?
OdpowiedzUsuńOdlewamy
UsuńCzy do masy śmietanowy żeby obłożyć tort dajemy też żelatyny??
OdpowiedzUsuńNie dodaję żelatyny.
UsuńCzy na masę śmietanowy mozna dodać czekoladę ? Chodzi o krople.jak by splywala z torty czy to tylko do tynków??
OdpowiedzUsuńCiepła czekolada rozpuści masę śmietanową, nie ryzykowałabym.
Usuń