sobota, 29 listopada 2014

GULASZ WIEPRZOWY Z WŁOSKĄ KAPUSTĄ




Zimowy gulasz z kapustą włoską. Lekko pikantny, pachnący kminkiem i rozgrzewający. Świetny na obiad z ziemniakami lub gorącą kolację z bagietką. Polecam!

  • 1 kg mięsa wieprzowego, np. z szynki
  • 500 g kapusty włoskiej (ok. ¼ niedużej główki)
  • 2 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę gulaszową. Podsmażamy partiami na rozgrzanym oleju, do zrumieniania z wszystkich stron. Przekładamy do garnka, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Cebule i marchewki obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa i przekładamy do garnka z mięsem. Zalewamy 1 – 2 szklankami wody i gotujemy 30 minut na średnim ogniu. Dodajemy kapustę pokrojoną w średnią kostkę oraz kminek. Gotujemy kolejne 20 – 30 minut do miękkości mięsa i kapusty (w razie potrzeby podlewamy wodą). Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

piątek, 28 listopada 2014

TORT CREEPER Z GRY MINECRAFT




Kolejny tort dla licznych miłośników gry Minecraft (pierwszy tutaj). Duża i bardzo podzielna sztuka, w lubianym przez dzieci brzoskwiniowym smaku. Nie jest trudny do wykonania. Kształty z łatwością wytniemy z każdej większej, prostokątnej blaszki, a dekoracje są z bitej śmietany. Zachęcam do jego wykonania!


Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
Krem:
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 400 g masła
Do nasączania:
  • ¾ szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru
Do dekoracji:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • barwniki spożywcze zielony i brązowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka i ocet. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1900C na 45 min.

Krem: Odmierzamy ok. 1 litra soku z brzoskwiń, jeśli będzie mniej dolewamy wody i zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozmieszane z kilkoma łyżkami zimnego soku budynie z mąką i cukrem. Zagotowujemy ciągle mieszając. Tak powstały budyń studzimy. Masło miksujemy na jasny puch i cały czas mieszając dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Brzoskwinie z syropu kroimy w niewielkie plasterki.

Wykonanie: Przestudzony biszkopt wyjmujemy na blat i przekrawamy na 3 mniejsze prostokąty. Przy mojej blaszce o długości 38 cm wyszły prostokąty o wymiarach 15 x 23 cm na głowę, 13 x 23 cm na tułów oraz 10 x 23 cm, który przekroiłam dodatkowo na pół tworząc 2 nogi. Z tak otrzymanych prostokątów układamy kształt creepera. Kiedy dopasowaliśmy już wszystkie kawałki, każdy z prostokątów przecinamy na 3 cienkie blaty, jak do tortu. Na przygotowanej podstawce układamy dolne blaty prostokątów, nasączamy je ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy równomiernie połowę pokrojonych brzoskwiń i smarujemy połową kremu. Układamy środkowe blaty ciasta i tak samo jak poprzednio najpierw je nasączamy, układamy resztę brzoskwiń i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy pozostałe kawałki biszkoptów i nasączamy je resztą ponczu.

Dekoracja: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, dolewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i jeszcze ciepłą wlewamy wolno do ubijanej śmietany. Kilka łyżek śmietany odkładamy do miseczki i mieszamy z brązowym barwnikiem. Do reszty dodajemy barwnik zielony.

Wierzch i boki tortu smarujemy zieloną masą. Oczy, usta i paski na nogach robimy z masy brązowej. Jeśli nie mamy brązowego barwnika możemy te elementy wykonać także mleczną lub gorzką czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietany kremówki.

Całość chłodzimy w zimnym miejscu. U mnie była to piwnica, bo do lodówki tort razem z podstawką się nie zmieścił.

czwartek, 27 listopada 2014

KOTLETY Z WŁOSKIEJ KAPUSTY




Została mi spora część niewykorzystanej kapusty włoskiej, więc aby się nie zmarnowała powstały te wegetariańskie kotleciki. Podobne robiłam kiedyś z białej kapusty, jednak włoska ma nieco ostrzejszy smak, co moim zdaniem zdecydowanie im służy. Do podania na obiad, np. z surówką z pomidorów, choć dobre są także na zimno, jako przekąska. Polecam!

Składniki na ok. 15 – 18 kotletów:

  • 1 kg kapusty włoskiej (ok. ¼ dużej główki)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ½ szklanki bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kapustę szatkujemy, zalewamy 2 szklankami wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości (ok. 20 – 30 minut). Odsączamy i studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle do lekkiego zezłocenia. Dodajemy do przestudzonej kapusty, wbijamy 2 jajka i rozdrabniamy przy pomocy blendera na jednolitą masę (jeśli nie posiadamy blendera kapustę możemy też przekręcić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy bułkę tartą, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dłońmi formujemy płaskie kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Kotlety są bardzo miękkie i delikatne, dlatego na drugą stronę najlepiej przewracać je przy pomocy szerokiej łopatki.
Wegetariański obiad IV

środa, 26 listopada 2014

TRADYCYJNA BABKA MARMURKOWA




 Tradycyjna babka marmurkowa, wg starego przepisu mojej mamy to jedno z pierwszych ciast, które piekłam samodzielnie. Proste, szybkie i lekko zaskakujące, bo nigdy nie wiadomo w jaki wzorek ułożą się warstwy ciasta. Wracam do niego z wielkim sentymentem.

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku i 2 łyżkach mąki, a na koniec śmietanę i pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie, mniej więcej równe części. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a do drugiej 2 łyżki przesianego kakao. Obie części mieszamy do połączenia się składników. Keksówkę o wymiarach dolnych mniej więcej 10 x 22 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tarta. Na dno blaszki wykładamy połowę jasnej masy, następnie połowę masy ciemnej, drugą połowę masy białej i na wierzch resztę masy ciemnej. Lekko wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z blaszki dopiero po przestudzeniu. Oprószamy cukrem pudrem.