środa, 31 stycznia 2018

SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ




Zdrowa, kolorowa i chrupiąca surówka z kapusty włoskiej poleca się jako dodatek do zimowych obiadów. Latem natomiast świetnie sprawdzi się w towarzystwie dań z grilla. 

Surówka:
  • pół główki kapusty włoskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sos: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z cytryny, majonez, jogurt, keczup, miód oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania składników na surówkę.

Surówka: Kapustę drobno szatkujemy, paprykę  i cebulę kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem i mieszamy.

poniedziałek, 29 stycznia 2018

OPONKI SEROWE




Szybkie, serowe oponki ze starego zeszytu. Miękkie i sprężyste w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz. Najsmaczniejsze oczywiście tuż po usmażeniu! 

Składniki na 35 – 40 sztuk:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka z dużych jaj
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz sodę. Zagniatamy zwarte ciasto (może być lekko klejące). Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm.  Szklanką lub okręgiem o śr. 7 – 8 cm wykrawamy kółka, a kieliszkiem lub nakrętką w środku robimy drugie, mniejsze. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy kolejne kółka. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki na złoto po ok. 2 minuty z każdej ze stron. Odsączamy na papierowym ręczniki, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

sobota, 27 stycznia 2018

PTYSIE GRZYBOWE




Wytrawne ptysie o smaku grzybowym są świetną przekąską imprezową. Elegancko się prezentują, smakują nietuzinkowo, a przygotować można je z dużym wyprzedzeniem. Polecam!

Składniki na 15 ptysiów:
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki maki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki mielonych suszonych borowików
  • duża szczypta papryki słodkiej lub wędzonej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 200 – 300 g serka twarogowego z dodatkiem grzybów (np. Tartare)

W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, suszonymi grzybami, papryką i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ptysie.
Piekarnik nagrzewamy do 2200C, wstawiamy ptysie i zmniejszamy temperaturę do 1800C. Pieczmy 25 – 30 minut, do momentu aż się zezłocą.
Ptysie studzimy, przekrawamy na pół i faszerujemy grzybowym serkiem. 

czwartek, 25 stycznia 2018

CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM




Na słodką przekąskę polecam proste i szybkie ciasteczka z masłem orzechowym. Po ostygnięciu są kruche i piaskowe o intensywnym fistaszkowym smaku. Można je zjadać od razu, ale bardzo dobrze przechowują się też w zamkniętej puszce. Inspirowałam się przepisem Marthy Stewart.

Składniki na 50 ciastek:
  • 450 g masła orzechowego
  • 100 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło miksujemy z cukrem, masłem orzechowym i jajkiem – na najwyższych obrotach miksera, przez 3 – 4 minuty. Dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, dłońmi formujemy z nich kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Każde ciastko dwukrotnie dociskamy od góry widelcem spłaszczając je i tworząc wzorek w kratkę. Pieczemy 18 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy na blaszce, a kiedy ostygną przekładamy je do zamykanego pojemnika, w którym można je przechowywać 3 – 4 tygodnie.

wtorek, 23 stycznia 2018

POTRAWKA DROBIOWA W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM




Na chłodne wieczory w zimowe dni polecam rozgrzewającą potrawkę drobiową w sosie miodowo-musztardowym. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe podane z ryżem lub makaronem, jak i samodzielne danie na gorącą kolację przy świecach. Nasyci, rozgrzeje i wprawi w doby humor dzięki kojącym aromatom. Jednocześnie łatwo ją podgrzać o dowolnej porze dnia, kiedy domownicy wracają zmarznięci ze spaceru, szkoły lub pracy.

Porcja dla 4 osób:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżka mąki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przekładamy do rondelka.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie złocista oprószamy ją mąką i mieszając podsmażamy razem ok. 2 minut. Wlewamy 300 ml wody, dodajemy musztardę i miód, zagotowujemy i przelewamy do rondelka z mięsem. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Gotujemy razem kolejne 5 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.