Zdrowa, kolorowa i chrupiąca surówka z kapusty włoskiej
poleca się jako dodatek do zimowych obiadów. Latem natomiast świetnie sprawdzi się
w towarzystwie dań z grilla.
- pół główki kapusty włoskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sos: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy
sok z cytryny, majonez, jogurt, keczup, miód oraz sól i pieprz do smaku.
Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania składników na surówkę.
Surówka: Kapustę drobno szatkujemy, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę
odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem i mieszamy.