środa, 27 listopada 2013

ZAKRĘCONE CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE




Zauroczyłam się tym ciastem od pierwszego wejrzenia i wiedziałam, że poza uroczym wyglądem, będzie również pysznie smakowało. Roladki makowe, przetykane jabłkami, które dodają ciężkiemu, drożdżowemu ciastu pewnej lekkości i orzeźwienia, a całość pysznie słodka i świąteczna. Gorąco polecam!

Ciasto drożdżowe:
  • 300 g maki
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka. Odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, pozostałe mleko i cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. 

Masa makowa: Mak mielimy w malakserze, dodajemy cukier, cynamon i rodzynki. Zalewamy wrzątkiem do poziomu maku i odstawiamy do napęcznienia i wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy jajko i bulkę tartą. Mieszamy.

Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm, przecinamy wzdłuż na dwie połowy i każdą z nich smarujemy masą makową. Zwijamy dwie długie rolady i układamy je w tortownicy o średnicy 24-26 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Jeden pasek rolady układamy w koło po obwodzie blaszki, a drugi w środku tworząc ślimaka.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy między rulony ciasta. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min, po czym pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 50 min. (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Po przestudzeniu ciasto możemy udekorować gęstym lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami gorącej wody.


Źródło: gazetka „Przepisy czytelników”.

wtorek, 26 listopada 2013

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM




Smak tego dania do tej pory czuję na podniebieniu. Pieczarki z aromatem wędzonego boczku, do tego kruchy schabik. Mniam! Gorąco polecam!

  • 5 – 6 kotletów schabowych
  • 50 dag pieczarek
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 500 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • olej
Schab lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na gorącym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię po smażeniu schabu, lekko podsmażamy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Szklimy.
Pieczarki myjemy, kroimy i dodajemy do boczku z cebulą. Smażymy, aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy ze śmietanką i wylewamy na schab. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 1900C.

Źródło: „Przyślij przepis” 10/2012.

poniedziałek, 25 listopada 2013

BARSZCZ Z FASOLĄ




Pyszny, rozgrzewający barszcz z fasolą. Nie ma co za dużo pisać, trzeba go po prostu ugotować i zjeść. Polecam!

  • 15 dag ziaren fasoli
  • 4-5 średnich buraków
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 2 litry rosołu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy i kroimy w drobne paski lub kostkę. Zalewamy rosołem i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw przez ok. 20 min. Dodajemy fasolę razem z wodą w której się gotowała. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Opcje dodatkowe: Zupę możemy serwować z kleksem kwaśnej śmietany lub z przysmażonym boczkiem wędzonym. Całość możemy też ugotować na wędzonych kościach.

sobota, 23 listopada 2013

KURCZAK NA ZIEMNIAKACH Z PIEKARNIKA




Bardzo często jadamy kurczaka na ryżu, więc dla odmiany postanowiłam przygotować podobne danie z ziemniakami. Za jednym zamachem mamy cały, jednoblaszkowy obiad z piekarnika. Ziemniaki są pięknie przyrumienione, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Do tego kurczak z rumianą skórką i mamy obiad, któremu nikt się nie oprze.

  • 3 udka z kurczaka
  • kilka ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól, pieprz
  • olej

Udka myjemy i przekrawamy na dwa kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Ziemniaki obieramy, kroimy, oprószamy solą i przyprawą do ziemniaków.
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Udka, ziemniaki i marchewkę układamy na blasze. Skrapiamy olejem i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez ok. 1 godz. 
Podajemy z ulubioną surówką.

Inspiracja: Gazetka PP – "Kurczak na stół".

piątek, 22 listopada 2013

PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE




Rewelacyjna przekąska na większe i mniejsze spotkania imprezowe, ale także jako świetny dodatek do zup. Zawsze znikają w mgnieniu oka! Najlepsze są tuż po przestudzeniu – chrupiące i apetycznie pachnące, ale moja córka potrafi je jeść od rana do wieczora;) Gorąco polecam!

Składniki na 3 blachy paluchów:
  • 1 szkl. mleka
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 ½ szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag żółtego sera
  • zioła prowansalskie
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawiamy do napęcznienia i wlewamy do przesianej maki. Dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko i sól. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z żółtkiem i oliwą, mieszamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dość cienko rozwałkowujemy na owal lub prostokąt. Wykrawamy paski o szerokości ok. 2 – 3 cm a długości ok. 20 cm (ale nie trzeba się trzymać sztywno wymiarów, zwykle kroję takie paski jak mi wychodzą z rozwałkowanego ciasta, co widać na załączonym zdjęciu). Paski smarujemy masą czosnkową (najlepiej przy pomocy pędzelka), a następnie oprószamy ziołami prowansalskimi i serem. Ser dociskamy palcami aby dobrze przykleił się do ciasta. Każdy pasek chwytamy palcami z obu końców i spiralnie skręcamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min do lekkiego wyrośnięcia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C na ok. 15 min. Paluchy powinny się ładnie zarumienić.