Smak tego dania do tej pory czuję na podniebieniu. Pieczarki
z aromatem wędzonego boczku, do tego kruchy schabik. Mniam! Gorąco polecam!
- 5 – 6 kotletów schabowych
- 50 dag pieczarek
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 cebule
- 500 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- olej
Schab lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy
na gorącym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię po
smażeniu schabu, lekko podsmażamy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
Szklimy.
Pieczarki myjemy, kroimy i dodajemy do boczku z cebulą.
Smażymy, aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, mieszamy ze śmietanką i wylewamy na schab. Pieczemy pod przykryciem
przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 1900C.
Źródło: „Przyślij przepis” 10/2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz