sobota, 2 listopada 2013

SCHABOWY PO GDAŃSKU MARYNOWANY W PIWIE




Choć mieszkam niedaleko Gdańska o tak przyrządzonym schabie do tej pory nie słyszałam. A szkoda, bo to bardzo ciekawa i smaczna odmiana tradycyjnego schabowego. Mięso marynowane w piwie jest soczyste, miękkie i aromatyczne, z lekko wyczuwalną nutą piwa. Podałam je z kleksem kwaśnej śmietany i ziemniakami. Przepis proponuje również, aby śmietanę przyprawioną solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi rozsmarować na powierzchni mięsa. Polecam!

  • 4 – 5 kotletów schabowych bez kości
  • ½ szkl. jasnego piwa
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • 1 szkl. bułki tartej
  • olej
  • kwaśna śmietana

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z piwem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i panierujemy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z obu stron.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Źródło: „Przepisy czytelników” – dział „Kuchnia regionalna”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz