niedziela, 10 listopada 2013

TORT NA CHRZEST - 2




Wczoraj pokazywałam tort na chrzest dla chłopca, a dziś dla dziewczynki. Oba słodkie i urocze choć zupełnie inne. Tym razem zdecydowałam się na smak tiramisu, z blatami mocno nasączanymi kawą i likierem oraz kremem na bazie serka mascarpone. Aby utrwalić całość na czas transportu i oczekiwania do kremu dodałam żelatyny. Wygląd i smak zachwyciły gości!

Biszkopt duży:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
Biszkopt mały:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. maki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 1 kg serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Do nasączania:
  • 250 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml likieru kawowego lub czekoladowego
Dodatkowo:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • różowy barwnik spożywczy
  • opcjonalnie figurki z masy cukrowej

Biszkopty: Pieczemy oddzielnie dwa biszkopty, pierwszy na blaszce o wym. 20 x 26 cm a drugi w małej blaszce w kształcie serca. Jeśli nie posiadamy takiej blaszki możemy upiec biszkopt w małej blaszce prostokątnej i po upieczeniu wyciąć z niego kształt serca.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Obie mąki przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki.
Dna blaszek wykładamy papierem do pieczenia przyciętym na wymiar, wylewamy ciasto, wyrównujemy  i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C na ok. 40 min. większy biszkopt i ok. 20 min. mniejszy. Studzimy.
Boki biszkoptów oddzielamy od blaszek ostrym nożykiem, wyjmujemy na blat i każdy z nich kroimy na 3 płaty.

Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i nadal ciepłą wlewamy wolno do kremu, dobrze miksując. Niewielką część kremu odkładamy do oddzielnej miseczki i mieszamy z różowym barwnikiem.

Wykonanie: Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki. Przestudzoną kawę mieszamy z likierem. Układamy warstwami zaczynając od większego biszkoptu: płat ciasta nasączamy szczodrze kawą z likierem, część kremu, część wiórek czekoladowych, drugi blat ciasta, nasączamy, część kremu, część wiórek czekoladowych i ostatni nasączony płat ciasta. Fragment na którym ustawimy biszkopt serduszko cienko smarujemy kremem i układamy podobnie: płat nasączonego ciasta, krem, czekolada, płat nasączonego ciasta, krem, czekolada i ostatni płat nasączonego ciasta. Całość smarujemy cienko pozostałym kremem. Kremem różowym wykonujemy napis i dekoracje. Chłodzimy w lodówce.


Inspiracja: Tort Tiramisu

1 komentarz: