Wczoraj pokazywałam tort na chrzest dla chłopca, a dziś dla
dziewczynki. Oba słodkie i urocze choć zupełnie inne. Tym razem zdecydowałam
się na smak tiramisu, z blatami mocno nasączanymi kawą i likierem oraz kremem
na bazie serka mascarpone. Aby utrwalić całość na czas transportu i oczekiwania
do kremu dodałam żelatyny. Wygląd i smak zachwyciły gości!
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- ¼ szkl. cukru
- ¼ szkl. maki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kg serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 250 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
- 150 ml likieru kawowego lub czekoladowego
- 80 g gorzkiej czekolady
- różowy barwnik spożywczy
- opcjonalnie figurki z masy cukrowej
Biszkopty: Pieczemy oddzielnie dwa biszkopty, pierwszy
na blaszce o wym. 20 x 26 cm a drugi w małej blaszce w kształcie serca. Jeśli
nie posiadamy takiej blaszki możemy upiec biszkopt w małej blaszce prostokątnej
i po upieczeniu wyciąć z niego kształt serca.
Białka oddzielamy
od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka.
Obie mąki przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki.Dna blaszek wykładamy papierem do pieczenia przyciętym na wymiar, wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C na ok. 40 min. większy biszkopt i ok. 20 min. mniejszy. Studzimy.
Boki biszkoptów oddzielamy od blaszek ostrym nożykiem, wyjmujemy na blat i każdy z nich kroimy na 3 płaty.
Inspiracja:
Tort Tiramisu
Przepiekny!!!
OdpowiedzUsuń