poniedziałek, 25 listopada 2013

BARSZCZ Z FASOLĄ




Pyszny, rozgrzewający barszcz z fasolą. Nie ma co za dużo pisać, trzeba go po prostu ugotować i zjeść. Polecam!

  • 15 dag ziaren fasoli
  • 4-5 średnich buraków
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 2 litry rosołu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy i kroimy w drobne paski lub kostkę. Zalewamy rosołem i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw przez ok. 20 min. Dodajemy fasolę razem z wodą w której się gotowała. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Opcje dodatkowe: Zupę możemy serwować z kleksem kwaśnej śmietany lub z przysmażonym boczkiem wędzonym. Całość możemy też ugotować na wędzonych kościach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz