poniedziałek, 18 listopada 2013

SKRZYDEŁKA PO DIABELSKU




Słodko-pikantne skrzydełka w czerwonej marynacie. Ich smak zależy głównie od tego jakiego użyjemy keczupu i jakiej musztardy, więc użyjmy takich jakie najbardziej lubimy.

  • 1 kg skrzydełek
Marynata:
  • ¾ szklanki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszamy.
Skrzydełka myjemy, osuszamy i zanurzamy w marynacie tak aby całkowicie je pokryła. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez ok. 50 min.

Inspiracja: Gazeta „Przepisy czytelników” z 2012 r. z moimi modyfikacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz