Danie pyszne i kolorowe, a do tego zdrowe. Nie oprze się mu
żaden niejadek. Z 500 g filetów z dorsza otrzymałam ok. 20 kotlecików. Gorąco
polecam!
- 400 – 500 g filetów ulubionej ryby
- 100 g twarogu
- 1 średnia cebula
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki groszku
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- olej do smażenia
Filety z ryby mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z
twarogiem i obraną cebulą. Do masy rybnej dodajemy odsączony groszek i
kukurydzę, jajka i 6 łyżek bułki tartej. Przyprawiamy do smaku papryką, solą i
pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy niewielkie, płaskie kotleciki.
Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z
obu stron.
Inspiracja: gazetka „Przepisy czytelników”.
Kotelty rybne pycha!
OdpowiedzUsuńKotleciki przepyszne, smakowały również córce która nie cierpi ryb:) Są dobre również na zimno.
OdpowiedzUsuń