Pyszny, rozgrzewający barszcz z fasolą. Nie ma co za dużo pisać, trzeba go po prostu ugotować i zjeść. Polecam!
- 15 dag ziaren fasoli
- 4-5 średnich buraków
- 2-3 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 2 litry rosołu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- koperek
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc.
Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy i kroimy w drobne paski lub kostkę. Zalewamy
rosołem i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
oraz obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw przez
ok. 20 min. Dodajemy fasolę razem z wodą w której się gotowała. Zagotowujemy,
doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym
koperkiem.
Opcje dodatkowe: Zupę możemy serwować z kleksem kwaśnej
śmietany lub z przysmażonym boczkiem wędzonym. Całość możemy też ugotować na
wędzonych kościach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz