wtorek, 26 listopada 2013

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM




Smak tego dania do tej pory czuję na podniebieniu. Pieczarki z aromatem wędzonego boczku, do tego kruchy schabik. Mniam! Gorąco polecam!

  • 5 – 6 kotletów schabowych
  • 50 dag pieczarek
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 500 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • olej
Schab lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na gorącym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię po smażeniu schabu, lekko podsmażamy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Szklimy.
Pieczarki myjemy, kroimy i dodajemy do boczku z cebulą. Smażymy, aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy ze śmietanką i wylewamy na schab. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 1900C.

Źródło: „Przyślij przepis” 10/2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz