sobota, 9 listopada 2013

TORT NA CHRZEST - 1




W ciągu ostatnich kilku miesięcy aż dwa razy zostałam ciocią:). Miałam więc okazję sprawdzić się w przygotowywaniu tortów na chrzciny. Jako pierwszy zrobiłam tort biało-niebieski dla chłopca. Środek to nasz ulubiony tort czekoladowy wielowarstwowy. Całość musiała być dość wytrzymała, aby przetrwać długi i skomplikowany transport oraz czas oczekiwania. Wszystko znakomicie się udało! 
Tort dla dziewczynki znajdziecie tutaj.

Biszkopt kakaowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
Biszkopt kawowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Biszkopt kokosowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Biszkopt cytrynowy:
  • 2 jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
Krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 3 łyżki rumu
Do nasączania:
  • 1 torebka herbaty earl Grey
  • ½ szkl. wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 ml rumu
Biały krem maślany:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • niebieski barwik spożywczy
  • opcjonalnie cukrowe figurki do dekoracji


Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao przy biszkopcie kakaowym, kawę przy kawowy, wiórki kokosowe przy kokosowym i kisiel cytrynowy przy cytrynowym. Całość mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 – 24 cm wykładamy papierem, boków niczym nie smarujemy i wylewamy ciasto. Każdy z biszkoptów pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 12-15 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy, boki oddzielamy nożykiem i wykładamy na ściereczkę.

Krem: Budynie mieszamy z cukrem i 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i przez chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Zestawiamy i studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu a potem rumu. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Krem dzielimy na dwie równe części.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, każdą oddzielnie. Studzimy. Do pierwszej połowy kremu dodajemy czekoladę białą do drugiej gorzką. Miksujemy. Do trzeciej miseczki odkładamy 1/3 kremu białego i 1/3 kremu czekoladowego. Miksujemy. W ten sposób otrzymamy 3 kremy: biały, czekoladowy i mieszany.

Do nasączania: Torebkę herbaty parzymy we wrzątku, dodajemy cukier, sok z cytryny i rum. Mieszamy i studzimy.

Biały krem maślany: Mąkę mieszamy z zimnym mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Chłodzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu. Niewielką część kremu odkładamy i mieszamy z niebieskim barwnikiem.

Wykonanie: Każdy z biszkoptów nasączamy przygotowanym ponczem. Układamy w kolejności:
  1. biszkopt kawowy
  2. krem czekoladowy
  3. biszkopt kokosowy
  4. krem biały
  5. biszkopt kakaowy
  6. krem mieszany
  7. biszkopt cytrynowy
Całość smarujemy białym kremem maślanym. Kremem niebieskim wykonujemy dekoracje i napis.
Gotowy tort chłodzimy w lodówce.


5 komentarzy:

  1. Przepiękny ... przepyszny i zachwycił wszystkich ... jeszcze raz dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie! Polecam się na przyszłość:)

      Usuń
  2. Bardzo piękna dekoracja. Nazwałabym go torem królewskim, gdyby nie napis. Gratuluję misternej pracy. W przyszłym tygodniu będę robić tort dla moje wnuczki. Mam pomysł i trochę się stresuję, czy wszystko się uda. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku tortów często najważniejszy jest właśnie pomysł, potem samo już jakoś idzie:) Trzymam kciuki i życzę powodzenia!

      Usuń