poniedziałek, 11 listopada 2013

KOTLECIKI RYBNE Z GROSZKIEM I KUKURYDZĄ




Danie pyszne i kolorowe, a do tego zdrowe. Nie oprze się mu żaden niejadek. Z 500 g filetów z dorsza otrzymałam ok. 20 kotlecików. Gorąco polecam!

  • 400 – 500 g filetów ulubionej ryby
  • 100 g twarogu
  • 1 średnia cebula
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki groszku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • olej do smażenia

Filety z ryby mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z twarogiem i obraną cebulą. Do masy rybnej dodajemy odsączony groszek i kukurydzę, jajka i 6 łyżek bułki tartej. Przyprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy niewielkie, płaskie kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z obu stron.

Inspiracja: gazetka „Przepisy czytelników”.

2 komentarze:

  1. Kotleciki przepyszne, smakowały również córce która nie cierpi ryb:) Są dobre również na zimno.

    OdpowiedzUsuń