środa, 13 listopada 2013

JABŁECZNIK Z RODZYNKAMI




Klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. Wyróżnia go dodanie rodzynek i migdałów do masy jabłkowej. Niby nic nadzwyczajnego, ale osobiście bardzo go lubię i od lat wracam do tego przepisu.

Ciasto:
  • 2 szkl. maki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 3 dag zmielonych migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • cynamon

Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Ewentualny nadmiar soku odlewamy. Mieszamy z pozostałymi składniami.

Wykonanie: 2/3 ciasta wyklejamy dno blaszki o wym. 20 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy masę jabłkową. Do pozostałej części ciasta dodajemy śmietanę i miksujemy. Rozsmarowujemy na powierzchni ciasta.
Pieczemy 50 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C. 
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.


Inspiracja: Jabłecznik Elżbiety z „Tradycyjnej kuchni polskiej” Prószyński i S-ka – po dużych modyfikacjach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz