środa, 27 listopada 2013

ZAKRĘCONE CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE




Zauroczyłam się tym ciastem od pierwszego wejrzenia i wiedziałam, że poza uroczym wyglądem, będzie również pysznie smakowało. Roladki makowe, przetykane jabłkami, które dodają ciężkiemu, drożdżowemu ciastu pewnej lekkości i orzeźwienia, a całość pysznie słodka i świąteczna. Gorąco polecam!

Ciasto drożdżowe:
  • 300 g maki
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
Masa makowa:
  • 200 g maku
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka. Odstawiamy do napęcznienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, pozostałe mleko i cukier, jajko i rozpuszczoną margarynę. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i sprężyste. Formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. 

Masa makowa: Mak mielimy w malakserze, dodajemy cukier, cynamon i rodzynki. Zalewamy wrzątkiem do poziomu maku i odstawiamy do napęcznienia i wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy jajko i bulkę tartą. Mieszamy.

Wykonanie: Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm, przecinamy wzdłuż na dwie połowy i każdą z nich smarujemy masą makową. Zwijamy dwie długie rolady i układamy je w tortownicy o średnicy 24-26 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Jeden pasek rolady układamy w koło po obwodzie blaszki, a drugi w środku tworząc ślimaka.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy między rulony ciasta. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min, po czym pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 50 min. (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Po przestudzeniu ciasto możemy udekorować gęstym lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami gorącej wody.


Źródło: gazetka „Przepisy czytelników”.

2 komentarze: