środa, 20 listopada 2013

PIERNIK NA MAŚLANCE




Rewelacyjnie pyszny piernik! Aromatyczny, puszysty i pełen bakalii. A w domu zapachniało świętami!

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 szkl. cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 duże jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
Maślankę z cukrem podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 30 min, do momentu aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Powinna mieć konsystencję gęstego lukru. Pod koniec należy uważnie pilnować aby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy margarynę, mieszając do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy.
Do zimnej masy dodajemy żółtka, mąkę, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody. Ciasto będzie bardzo gęste, więc mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Rodzynki i drobno pokrojone morele sparzamy wrzątkiem, odciskamy i dodajemy do ciasta razem z pianą ubitą z dwóch białek. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą o wymiarach 10 x 22 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1800C przez ok. 45 min. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem i udekorować morelami.


Inspiracja: Piernik na maślance z książki „Tradycyjna kuchnia polska” Prószyński i S-ka z moimi dużymi zmianami.

2 komentarze:

  1. Piernik wyszedł pulchny i pyszny! Chociaż trochę dziwiłam się tej maślance z cukrem:)

    OdpowiedzUsuń