Choć mieszkam niedaleko Gdańska o tak przyrządzonym schabie
do tej pory nie słyszałam. A szkoda, bo to bardzo ciekawa i smaczna odmiana
tradycyjnego schabowego. Mięso marynowane w piwie jest soczyste, miękkie i
aromatyczne, z lekko wyczuwalną nutą piwa. Podałam je z kleksem kwaśnej
śmietany i ziemniakami. Przepis proponuje również, aby śmietanę przyprawioną
solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi rozsmarować na powierzchni mięsa.
Polecam!
- 4 – 5 kotletów schabowych bez kości
- ½ szkl. jasnego piwa
- 1 – 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- 1 jajko
- 1 szkl. bułki tartej
- olej
- kwaśna śmietana
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z piwem, solą,
pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, zalewamy marynatą i
odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i panierujemy w
roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a potem w bułce tartej. Smażymy
na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo z obu stron.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło: „Przepisy czytelników” – dział „Kuchnia regionalna”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz