niedziela, 3 listopada 2013

DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM




Urocze, pyszne drożdżóweczki z dynią, serem i lukrem. Miękkie i puszyste, w żółtej tonacji. Przechowane w zamkniętym pojemniku nie stwardnieją przez dwa kolejne dni. Baaardzo nam smakowały! Polecam!

Składniki na 16 drożdżówek:
  • 3 ½ szkl. mąki
  • ¾ szkl. musu z dyni
  • 1/3 szkl. cukru
  • ½ szkl. mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 400 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • kilka łyżek wrzącej wody

Mus z dyni: Dynię pozbawioną nasion kroimy na większe kawałki i układamy na blaszce skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 2000C na ok. 40-45 min, do momentu aż będzie miękka. Po tym czasie cały miąższ zeskrobujemy ze skórki i miksujemy. Nadwyżki musu można przechowywać do kilku dni w lodówce, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach do późniejszego wykorzystania.

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru, dodajemy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże, resztę cukru, roztrzepane jajko, masło, mus z dyni, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Masa serowa: Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy, tylko tyle aby dobrze się połączyły.

Wykonanie: Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. mniej więcej 30 x 40 cm. Smarujemy masą serową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Następnie ciasto kroimy ostrym nożem na 16 ślimaczków, które układamy w niewielkich odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Studzimy na kratce.

Lukier: Do cukru pudru wlewamy po 1 łyżce gorącej wody, rozcierając do momentu uzyskania pożądanej gęstości. Dekorujemy drożdżówki.

W maszynie do pieczenia chleba:
Ciasto na drożdżówki możemy też przygotować w maszynie do pieczenia chleba. Składniki dodajemy wówczas zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiana ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym czasie postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.


Inspirowałam się tym przepisem, ale dość znacznie go przerobiłam.

6 komentarzy:

  1. Witam Czy w drożdże instant mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć drożdży instant, tylko odpowiednio mniej. 15 g drożdży świeżych odpowiada 7 g drożdży instant.

      Usuń
  2. Serdecznie dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Biorę się do pracy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń