Te niepozorne z wyglądu muffinki kryją w sobie delikatny i
niezwykle przyjemny smak chałwy. Są lekkie, puszyste i bardzo smaczne, a ich
przygotowanie, jak to przy muffinkach, zajmie nam zaledwie kilka chwil. Gorąco
polecam!
- 1 ¾ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 200 g chałwy waniliowej
W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z cukrem i
proszkiem do pieczenia, a w drugim mleko z roztopionym masłem, roztrzepanymi jajkami
i drobno pokruszoną chałwą. Składniki obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy
tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem
do ¾ wysokości.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C
przez 20 min. (lub w 2000C bez termoobiegu)
Studzimy na kratce.
Podobne przepisy: Babka z chałwą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz