Mała szarlotka z ananasami na nasączanym biszkopcie pod
śmietanowo-jogurtową pianką. Możemy do niej użyć gotowego musu jabłkowego ze
słoika lub przygotować go na bieżąco z około kilograma jabłek. Jest lekka,
pyszna i rozpływa się w ustach. Polecam!
- 2 jajka
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 700 ml musu z jabłek
- 1 puszka ananasów
- 2 łyżki żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżki żelatyny
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na sam koniec wsypujemy
przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia
się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm z dnem
wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 20 min.
Studzimy w blaszce.
Mus jabłkowo-ananasowy: Ananasy odsączamy i kroimy w
kostkę. Pół szklanki soku z ananasów odlewamy, a resztę łączymy z pokrojonymi
ananasami i musem jabłkowym. Mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, wlewamy do musu z
ananasami i dobrze mieszamy.
Biszkopt nasączamy odlanym sokiem z ananasów i przykrywamy
musem jabłkowo-ananasowym. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pianka: Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na
sztywno, a na koniec dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Żelatynę
rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i lekko przestudzoną, ale nadal ciepłą łączymy z
pianką. Dobrze mieszamy i wykładamy na mus jabłkowo-ananasowy. Wierzch możemy
ozdobić dekoracyjnymi falami, przy pomocy łopatki cukierniczej. Wstawiamy do
lodówki do stężenia.
Naprawde rozpływa sie w buzi .... :)
OdpowiedzUsuńCudny wypiek :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak leciutko i delikatnie, pyszności :)
OdpowiedzUsuń