czwartek, 10 kwietnia 2014

SZARLOTKA ANANASOWA Z PIANKĄ




Mała szarlotka z ananasami na nasączanym biszkopcie pod śmietanowo-jogurtową pianką. Możemy do niej użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika lub przygotować go na bieżąco z około kilograma jabłek. Jest lekka, pyszna i rozpływa się w ustach. Polecam!

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mus jabłkowo-ananasowy:
  • ok. 700 ml musu z jabłek
  • 1 puszka ananasów
  • 2 łyżki żelatyny
Pianka:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżki żelatyny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 20 min. Studzimy w blaszce. 

Mus jabłkowo-ananasowy: Ananasy odsączamy i kroimy w kostkę. Pół szklanki soku z ananasów odlewamy, a resztę łączymy z pokrojonymi ananasami i musem jabłkowym.  Mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, wlewamy do musu z ananasami i dobrze mieszamy.
Biszkopt nasączamy odlanym sokiem z ananasów i przykrywamy musem jabłkowo-ananasowym. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Pianka: Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a na koniec dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i lekko przestudzoną, ale nadal ciepłą łączymy z pianką. Dobrze mieszamy i wykładamy na mus jabłkowo-ananasowy. Wierzch możemy ozdobić dekoracyjnymi falami, przy pomocy łopatki cukierniczej. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

3 komentarze: