wtorek, 8 kwietnia 2014

CHLEB Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ




Spory bochen pysznego, rodzinnego chleba. Wykorzystałam ugotowaną kaszę, która została nam z obiadu, a opierałam się na przepisie na chleb z ryżem, który lekko zmodyfikowałam. Podobnie jak tamten, jest bardzo delikatny i mięciutki. Polecam!

  • 500 g mąki typ 650
  • 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml mleka
  • 250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 40 g masła
  • 170 g startera z mąki i mleka
Starter:
  • 40 g mąki
  • 200 ml mleka

Starter: Mleko i mąkę wsypujemy do rondelka i mieszając, aby nie było grudek podgrzewamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do ostudzenia.

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem i odstawimy na 15 min. aby napęczniały. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z 170 g startera, mlekiem i solą. Wyrabiamy przez 5 min i dodajemy roztopione, letnie masło. Wyrabiamy gładkie i błyszczące ciasto. Na koniec dodajemy kaszę jęczmienną i wyrabiamy do momentu kiedy równomiernie rozłoży się w cieście.
Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i lekko rozwałkowujemy na gruby prostokąt o długości blaszki (lub dwa prostokąty jeśli użyjemy dwóch mniejszych blaszek). Zwijamy jak roladę i umieszczamy w natłuszczonej formie o wymiarach 12 x 29 cm lub podobnej.
Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Po tym czasie pieczemy na dolnym poziomie piekarnika przez 35-40 min. w temperaturze 1900C. Wyjmujemy i studzimy na blaszce.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak powyżej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz