Spory bochen pysznego, rodzinnego chleba. Wykorzystałam
ugotowaną kaszę, która została nam z obiadu, a opierałam się na przepisie na chleb z ryżem, który lekko zmodyfikowałam. Podobnie jak tamten, jest bardzo delikatny
i mięciutki. Polecam!
- 500 g mąki typ 650
- 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 250 ml mleka
- 250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 40 g masła
- 170 g startera z mąki i mleka
- 40 g mąki
- 200 ml mleka
Starter: Mleko i mąkę wsypujemy do rondelka i mieszając, aby
nie było grudek podgrzewamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Odstawiamy do ostudzenia.
Świeże drożdże rozcieramy z cukrem i odstawimy na 15 min.
aby napęczniały. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z 170 g
startera, mlekiem i solą. Wyrabiamy przez 5 min i dodajemy roztopione, letnie
masło. Wyrabiamy gładkie i błyszczące ciasto. Na koniec dodajemy kaszę
jęczmienną i wyrabiamy do momentu kiedy równomiernie rozłoży się w cieście.
Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i lekko
rozwałkowujemy na gruby prostokąt o długości blaszki (lub dwa prostokąty jeśli
użyjemy dwóch mniejszych blaszek). Zwijamy jak roladę i umieszczamy w
natłuszczonej formie o wymiarach 12 x 29 cm lub podobnej.
Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45
min.
Po tym czasie pieczemy na dolnym poziomie piekarnika przez
35-40 min. w temperaturze 1900C. Wyjmujemy i studzimy na blaszce.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak
powyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz